История

История

История

В днешно време трюфелите набират все по-голяма популярност и са все по-лесно достъпни, за обществото, под формата на различни пасти, сосове и масла, готови за консумация.  

Но те не са познати в кулинарията от скоро, още от времето на древните гърци и римляни, трюфелите са били използвани като деликатеси, афродизиаци и лекарство.

Те са мощен афродиазиак и се твърди, че са били неизменна част от трапезата на Казанова, Наполеон, Байрон и други исторически личности, тяхното приготвяне не е било само част от висшата кулинария- да се наслаждаваш на трюфелите е означавало да принадлежиш на висшето общество, на царстващите особи и да си приближен до двора на краля.

Според едни от последните научни изследвания е установено, че трюфелите отделят феромони.
Тези вещества навлизат в мозъка чрез вдишване и оказват влияние върху емоционалността и чувствеността.
Трюфелите се използват в кулинариятa, като само малко количество от този вид гъба, придава на ястието уникален вкус и аромат. Използват се пестеливо, като най-често се добавят към гарнитури, супи, сосове, салати, паста, месо или други ястия.

За да се насладите на удоволствието от консумацията на трюфели, те трябва да се използват още докато са пресни.
В България са открити за пръв път черни и бели Трюфели преди повече от 20 години. Родните трюфели не отстъпват по аромат и качество на тези от Италия и Франция, като някои видове са дори и по-добри.
Това качество на Българския трюфел се оценява от клиенти по цял свят и не случайно, в момента България е най-големият износител на трюфели в световен мащаб.